пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

3-й Говерла -рейс

Хочете перемагати  в забігах на Гаверлу? - відпускайте бороду, принаймні так виглядала трійка призерів серед чоловіків!)))


28 серпня 2016 року відбувся третій традиційних забіг Говерла-рейс. І традиційно учасники змагались на двох дистанціях: 8 і 16 км. Всього в змаганнях взяли участь 144 спортсмени.
Ці змагання проводяться вже втретє, але цього року вони були внесені до офіційного календаря ФЛАУ, та були присутні представники ФЛАУ: Ярослав Кндюх (відповідальний за гірський біг в Україні) і Віталій Матешко (керівник івано-франківької федерації легкої атлетики).

Призери дистанції 8 км, чоловіки. З ліва на право:
Василь Струк, Сергій Расчупкін, Андрій Борис.
На дистанції 8 км (набір висоти 1200 м), Козьмещик-Говерла, серед чоловіків перемогу отримав Сергій Расчупкін (Мукачево), чемпіон України з гірського бігу, його результат 56:50.
Це другий його забіг на цій дистанції і він покращив свій попередній результат майже на дві хвилини і отже маємо новий рекорд траси. Другим фінішував Андрій Борис (Івано-Франківськ) з результатом 1:02:34. Нагадаємо, що Андрій є срібним призером Чемпіонату України з гірського бігу 2015 року. Третім на цій дистанції фінішував Василь Струк з Луцька, його результат 1:03:53.


Оксана Угринчук
З четвертим абсолютним і першим серед жінок результатом фінішувала Оксана Угринчук (Івано-Франківськ) 1:06:29. Оксана в 2013 і 2014 роках вигравала на цих змаганнях дистанцію 16 км, а також вона є триразовою чемпіонкою України з гірського бігу. Друге місце серед жінок завоювала Оксана Петрова (Львів), її час 1:14:12. Оксана Петрова є срібною і двічі бронзовою призеркою чемпіонатів України з гірського бігу. Третє місце посіла Катерина Лобачова з
Києва 1:27:51. А четвертою фінішувала Наталія Шозда, чемпіонка України з гірського бігу серед юніорок, її результат 1:30:09.
Ольга Ядревска, організатор змагань.

На дистанції 16 км (набір висоти 1700м), Козьмещик-Петрос-Говерла, серед чоловіків перемогу отримав Олександр Ченікало (Львів) з результатом 2:05:35. Олександр бронзовий призер чемпіонату України з гірського бігу. Другим на фініші був Олег Сурженко (Київ) з результатом 2:08:24. А третім став Сергій Сапіга з Тернополя, він лише десятьма секундами поступився другому місцю, його час 2:08:34.
Призери дистанції 16км чоловіки. Зліва на право: Сергій Сапіга,
Олександр Ченікало, Олег Сурженко.
Серед жінок на цій дистанції переможницею стала Анастасія Данилюк з Луцька, її результат 3:02:33. Другою фінішувала Тетяна Кривошеєва з Києва 3:08:49. І третьою на фініші була Наталія Гусиніна, також з Києва, 3:10:38


Для Сергія Расчупкіна, Оксани Угринчук, Оксани Петрової, Наталії Шозди ці змагання були заключною прикидкою перед Чемпіонатом Світу з гірського бігу, який пройде 11 вересня 2016 в Болгарії. В якості глядача був присутній Анатолій Бондаренко, вболівав за своїх колег по національній збірній. Анатолій перебував в Карпатах на тренувальному зборі (сам він з Дніпра) і в його плани не входила участь в цих змаганнях.

Приємно відзначити участь в цих змаганнях любителів гірського бігу з Білорусі. Зокрема 5 місце на дистанції 16 км посів Анонічєв А. 2:12:31. Хороший результат показав на дистанції 8 км Хорошавін Вячеслав і посів 6 місце 1:08:52.


Більше результатів можна переглянути тут.
Фотографії та відгуки дивіться в групі про цю подію: https://www.facebook.com/goverlarace/

В рамках цього змагання напередодні, 27 серпня, відбулась конференція з гірського бігу. Було піднято ряд важливих питань і визначено певні напрямки роботи стосовно розвитку гірського бігу. Коротко їх можна розписати так:
Для залучення більшої кількості учасників до ЧУ з г.б. потрібно:
1) завчасно (за 6-4 місяці) подавати інформацію про змагання і не лише на сайті ФЛАУ, а і на сайтах любительских пробігів;
2) об"єднати любительський забіг з забігом ЧУ за принципом так званої львівської десятки. Тобто всі стартують разом і біжать одну дистанцію. Той хто має заявку на ЧУ розраховуватиме на місце в ЧУ. Той хто заплатив стартовий внесок - розраховує на призи (лотарею, та інше). А той хто зробив і заявку і внесок сплатив, той матиме і місце на ЧУ і на призи розраховує.
Було озвучено що на наступний рік планується провести ЧУ з г.б. і для юнацької вікової категорії.
Пролунала думка про створення Кубка України з серії любительських гірських пробігів (в тому числі, які позиціонують себе як скайранінг та гірський трейл).
Напередодні організаторами Говерла-рейс і компанією "NOKs fish ES" було проведено опитування через онлайн-анкетування учаскиків на тему трейла і гірського бігу "Що потрібно і що єсть". Результати скоро будуть оброблені і оприлюднені.
Було домовлено що кожен може брати активну участь в інформаційній підтримці гірського бігу. Ділитися інформацією про змагання, перекладати зарубіжні статті (новини, методику, інтерв"ю) і поширювати їх в соцмережах в групах про гірський біг.
Також обговорювалась потреба в оновленні класифікаційних нормативів з гірського бігу; Створення технічних регламентів для ЧУ та ЧО з г.б.

1 коментар:

  1. Нарешті щось вирішили. Другий пункт дуже порадував, давно пора таке запровадити, адже це норма у світовій практиці.

    ВідповістиВидалити